Mikor a minecraft szerverek elkezdtek eltűnni, egyhangúvá válni, akkor a játékosok átjöttek seemta-ra. Mert a szerver (lehet hogy épp tudatosan) a valamikori minecraft szerverek hangulatát teremtette meg. Ott volt a telek map, minél közelebb volt a telked a /warp telkek-hez annál menőbb voltál. Ezt felváltotta a gazdagnegyed és a birtokok. Voltak a menő egyedi skinek, amiket itt kiegészítőkkel lehet kompenzálni. Voltak a mérhetetlen értelmetlen vagyonok (pl nagyláda tele jelzőfény, minek?), ezt váltotta a mondjuk 5ezer db fixkártya inventoryban (aminek hasonlóan semmi értelme). A pvp skillből a dara skill lett, hány embert tudsz lelőni. A kreatív építésből a kocsi design. A klánokból, amikbe bennfentes haverok kerülhettek lettek a család nevek. De mondhatnék bármit, a legtöbb dolog azt a régi nosztalgikus időt hozza el és tartja életben évek óta.
A karakter fejlesztése teljesen háttérbe szorul, pedig erre is lehetne sriptet írni, pl tanfolyamok, küldetés rendszerek, olyan dolgok, amik minden szerepjátékban megtalálhatók.
Régen bőven elég volt mindent lerpzni, de könyörgöm, 2023 van, és a seemta-n vannak messze a legjobb scriptek magyarországon. Nem mondhatjuk azt adott esetben a komplett illegálnak, hogy "minek nektek script, rpzzeket, régen is rpztetek", mert ha látják, hogy milyen mindblow rendszereket kapnak mások, őkem eg semmit, akkor még a leghithűbb illegálos is el fog gondolkodni a váltáson. Az nem működik, hogy ők semmit nem kapnak, míg mások igen, akkor vagy ne kapjon senki, vagy kapjon mindenki ugyanannyit.
Másrészt a vezetőség szereti azt képzelni az illegálról, hogy mindegyik egy terrorista bűnszervezet, holott egy közel sincs így. A valóságban is vannak különbségek. A merikában is egy adott szervezet akár megyénként mással foglalkozik, mert nem mindegy, hogy adott helyen mivel tud pénzt keresni. Másrészt a bűnszervezetek sem hülyék, persze vannak kivételek, de nem véletlen, hogy egyes szervezetek évtizedek, vagy évszázadok óta működnek, mert minden helyzetben feltalálják magukat. Amit biztos nem fog csinálni egy komoly bűnszervezet, az a bankrablás és az atm fúrás, ahogy fegyvert sem fog craftolni és ahogy drogot sem fog öntözni, főleg nem egy bérelt farmon (ez utóbbi egy természetes kiválasztódás rp nagyjából. A szervezett bűnözés többnyire megbújik a háttérben, amennyire tud, erre viszont az ég világon semmilyen lehetősége nincs jelenleg az illegálnak. És akkor erre szokták mondani, hogy akkor használják ki az adott sripteket, akár kötelezik is rá erre őket. De az igazság az, hogy aki illegál karaktert épít, és fejleszt, annak összeszorul a segge luka is, ha csak meghallja azt, hogy "fúrás" vagy "bankrob". Ennek pedig az az oka, hogy ilyen dolgokat a roma bűnbandák csinálnak és az aklalmi rablók, nem egy komoly bűnöző.
Akiknek az atm vagy a bankrablás rp-s lenne (akárki, aki nem tagja egy bűnszervezetnek) pont ők nem tudják használni. Másrészt a működése az egésznek, hogy mindenképp darálnod kell, most őszintén, képzeld el a szituációt a valóságban, teljesen elképzelhetetlen, én bátran nevezem nonrp-nek az egészet. De még ha az rp-t nem vesszük figyelembe is hülye lennék elmenni fúrni, mert mondjuk van 5% esélyem rá, hogy megfúrom és elmenekülök, a maradék 95-ben igazából rosszul járok én is, a karakterem is, és az az 5% is olyan, hogy semmit nem keresek vele kb mondjuk egy sima melóhoz képest.
Szóval gyakorlatilag el van várva az illegáltól, hogy olyan dolgot csináljon, ami anyagilag és rp szempontból is rossz hatással van rá, de mondhatjuk, hogy legalább izgalmas. Aztán ha elkapnak, akkor még mehetsz is 5 órára a fegyházba afkolni.
Ami szintén elmondhatatlanul nagy probléma, hogy sok rendvédelmi tag úgy képzeli el az illegált, mint amit a Bgame csinál/csinált. Nem szeretném minősíteni azt, amit ők illegál rpnek hisznek, szóval annyit tennék csak hozzá, hogy azért, amit ők csinálnak/csináltak simán bárki letagadná, hogy illegálhoz valaha köze volt.
Én erre az egész jelenségre mondom azt, hogy a fegyház, ahogy és amiért jelenleg működik az egyszerűen tarthatatlan. Mert konkrétan az van, hogy nem tudsz egy fegyvert eladni rettegés nélkül még megbízható vevőnek sem (tegyük hozzá nem támogatom, hogy az illegál fegyvert adjon el bárkinek max másik illegál frakinak). Az új tagoknak nincs kereseti lehetősége. Egy leader annyit tud tenni, hogy elküldi szerencsétlent a szigetre detektorozni, vagy toborozzon vasembereket, akik keresnek neki ládákat. És akkor elkaphatják a detektorosokat, a közvetítőt, a vevőt miközben megy a cuccért, a craftoló embert, miközben legyártja, és aztán még el is kell adni azt amit elkészítettél. Ha a valóságban ilyen rizikós lenne pénzt keresni illegállal, akkor nem lenne bűnözés a világban, tiszta szingapúr lenne, amúgy nagyon tetszene, de sajnos nincs így. Sajnos a legtöbb illegális pénzkereseti módszer aggasztóan egyszerű, és mérhetetlenül többet fizet, mint a legtöbb legális út.
Amit az illegál kért elsősorban az normális szervezett bűnözői rp-hez való scriptek. Ha azt akarjuk, hogy az illegál csak rpzzen, akkor vagy kapnia kell pénzt, mondjuk hetente a számlájára, vagy mindent ingyen kell adni neki a szerveren. Ha azt akarjuk, hogy legyen pénze, de ő keresse meg, akkor egyrészt meg kell könnyíteni a pénzkeresést, másrészt sriptek kellenek, mert ahogy a rendőr tud járőrözni és fizetést kap érte, ahogy a civil tud áruszállítózni és pénzt kap érte, úgy az illegális ember is tudjon bapközben pénzt keresni. Ha pedig nem adunk sem pénzt, sem lehetőséget pénzkeresésre, akkor muszáj legalább a jailt kitötölni, vagy nagyon nagyon redukálni. Mert így senki nem akar illegált rpzni. Ha viszont egyik sem ezek közül, akkor pedig ne várjunk el az illegáltól színvonalat, mert lehetőségek híján nem lesz pénz, pénz híján nem lesz játékos, játékos híján nem lesz színvonal.
Igen karaktertörténet (azt sem úgy írjuk, hogy eltöltünk 1 órát photoshop és wordpad fölött, hanem RPzünk így építjük ki, vannak olyanok akik megírnak 10 A4-es oldalnyi szöveget, és ez felhatalmazza őket, hogy "megérkezve" ők istencsászárként viselkedjenek)
Erre azt tudom mondani, hogy gondolj a 10 kedvenc filmes karakteredre, mindegyiknek leült a forgatókönyvírója és megírta a karakter storyját, és valójában ezért szereted annyira azokat a karaktereket. Az istencsászáros résszel én sem értek egyet.
a kivitelezendő illegális cselekményeknek sincs normális koncepciója se taktikája.
Azért nincs, mert a szervezett bűnözés nem tartja rpnek ezt, hogy atm és bank (nem is az, nem is ezt a célt szolgálják), és nem rp miatt megy oda, hanem funból és vagy mert kötelező. Az emberrablás, atm, bank, túszejtés a piti bűnszervezeteknek való rp, kérdés, hogy ki akar ilyet rpzni, főleg ilyen erős rendvédelem mellett (én biztos nem).
Amikor 2 óránál hosszabb időre kerültem be, szinte mindig találtam valamilyen lehetőséget, annak ellenére, hogy női rab skin hiánya miatt elég nehezen tudtam érvényesülni a legtöbb szituációban.
Ha két játékos egy térben van, gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy RP szituáció alakuljon ki. A gond sajnos az, hogy sokan nem élnek a lehetőséggel.
Igen, csak tudod a legtöbb esetben olyan érzésem van, mintha én lennék Zeusz, aki lejött egy fagyiért az Athéni falunapra és kvantummechanikáról kellene vitatkoznom egy galambbal. 100 jailből 1 olyan eset van, hogy maradandót alkot bent két ember és ahhoz sem kell 5 óra.
Az sem lenne hátrány, ha nem mindig a ticket lenne a fő szempont. Lehessen ködösíteni, fedni a storyn, vagy esetleg korrupt rendőrökre szert tenni, vagy legalabb valami hajlamot érezni az egészre, hogy nem csak a ticket a fő cél. Nyilván nem levenni a körözést, illegál itemet kéregetni stb, de mondjuk információt venni tőlük vagy használni/forgatni őket esetlegesen hasonlókba gondolkozni.
Ez messze a legfontosabb dolog lenne ahhoz, hogy jó illegál bűnszervezet rp-k legyenek a szerveren.