SeeMTA gépigény - Avagy: mi lehet a baj?

Állapot
A témát lezárták. A bejegyzéshez nem tudsz hozzászólni.

caяl

i do my lil' dancy-dance
2019. 01. 10.
591
1 940
V4 karakter
Oier_Uribe
Sziasztok!

Előre leszögezném, hogy nem vagyok egy tech guru. Nem izgatnak annyira a gépek, de mivel játékra és munkáta is használnom kell, így sajnos kell, hogy foglalkozzak a témával.
Jelenleg van egy konfigom, amelynek az alkatrészei -szerintem- már akkor is korszerűtlenek voltak, amikor 4 éve kari környékén összeállítottam.

Jelenlegi konfigom:

Alaplap:
Gigabyte GA-970A-DS3P FX (AM3+)

Processzor: AMD FX-8350 (4000MHz, 8 mag , AM3+)

Hűtés: BeQuiet Pure Rock Slim

RAM: Hynix 16GB DDR3 1600MHz (2 x 8GB DDR3)

SSD: Kingston 120GB (SATA3, UV400)

Merevlemez: Toshiba 1TB (SATA3, P300 series)

Optika: LG GH24NSD1 (CD, DVD író)

Videókártya: ASUS GTX 1060 3GB GDDR5

Táp: FPS Hexa+ 500W (85+, PFC)

Ház: Zalman R1 (USB3.0)

Hang kártya: Realtek ALC887 (7.1)

Hálózati kártya: Realtek 8111G, Gigabit LAN (alaplapi)

Jelenleg a napi 700 playerszám mellett olyan 15fps-em van LS-ben, és 20-25fps-em van SF-ben. Mit kellene változtatnom szerintetek, hogy több FPS-em legyen?

Én erre a konfig újításra gondolgam:

Proci: Intel Core i5-9600K 6-Core 3.7GHz LGA1151 Box (EN)

Alaplap: MSI MAG B365M MORTAR

RAM: 2x Kingston FURY Beast 8GB DDR4 2666MHz KF426C16BB/8 vagy Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2/16

Nektek mi a véleményetek? Esetleg van más opció, ami jobb? Költséghatékony megoldás képen, ami azért elvisz más játékokat is, és faszán elfut rajta a Premiere Pro, akár renderelés közben is. Nagyon köszönöm előre is a hozzáértő, segítő hozzászólásokat!

• Tetszik
Reactions: Liko

caяl

i do my lil' dancy-dance
2019. 01. 10.
591
1 940
V4 karakter
Oier_Uribe
Melyik processzort? Amire az újítást tervezem (i5), vagy a jelenlegi AMD FX-et? Illetve mit értessz a sokkal jobb SSD alatt?

• Tetszik
Reactions: henrock

henrock

Barangoló
2019. 03. 09.
139
314
Gödöllő
V4 karakter
Sakib Susic
LV karakter
Ernie Fergus
Cső. Először is ahogy látom neked az FPS a lényeg a szerveren. PassMark weboldalán meg kell nézni a processzorok Single Thread értékét, abból kiindulva látszik, hogy egy I5-11400F is lényegesen erősebb (4ezer forinttal olcsóbb is árukereső szerint). Illetve ugyan úgy tökéletes munkára, és minden egyéb célra.

GTA:SA egy magot használ a processzorodból, ezért kell a Single Thread értéket néznünk.

Viszont "socket 1200" alaplapot kell nézned, ASUS PRIME B460M-A szerintem tökéletes lenne (~3000ft-el drágább mint az előző, de így is 1000ft-vel beljebb vagy) .

RAM pedig tökéletes amit néztél, célnak megfelel, viszont a magasabb órajelet válaszd, HA az általam ajánlott processzort veszed.
I5-9600K 2666mhz támogat, amíg az I511400F pedig 3200mhz is.

A két ram ugyan annyiba kerül, így mindenképpen a magasabbat venném.

(kiemeltem a lényeget)

Utoljára szerkesztve:

henrock

Barangoló
2019. 03. 09.
139
314
Gödöllő
V4 karakter
Sakib Susic
LV karakter
Ernie Fergus
Huhh, viszont ezt neked kell eldöntened, hogy a tárcád mennyire engedi.

Ha nem torrentezésre/videófelvételre használod akkor ezt ajánlom:
Kingston NV1 500GB M.2 PCIe
(~17.000Ft)

Viszont ha legalább 1tb kell vegyes felhasználásra(akár torrent/videófelvételek), akkor már SATA-s SSD-t ajánlok, mivel lényegesen olcsóbb, azonban lassabb.
Samsung 870 QVO 2.5 1TB SATA3

De ez sajnos már +30.000Ft

Illetve, hogy hosszútávú legyen az élettartama az SSD-dnek, kapcsold ki a fájlok indexelését illetve a töredezettségmentesítést.
Akár a mostani SSD-nél is lekapcsolhatod. (HDD-nál maradjon mindkét opció, csak SSD-re vonatkoznak.)
YF40l5p.png

31rjGOq.png

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: wakond és caяl

Fótsirk

Pötyögtető
2019. 08. 10.
432
1 399
V4 karakter
Altus Bronkhorst
LV karakter
Reginald Glasco
Szia!
Pénztárcádtól függően én még merném ajánlani neked az I5 10600KF-et, ha gépet újítasz 10. generáció alatt nem gondolkoznék az újításban.
Ehhez kell majd neked egy lap, viszont ebből B-s elég lenne, mivel gondolom nem akarod égig OC-zni, elég lenne a saját teljesítménye.
B-s lapból se a silányabb minőségűt, hanem egy jobb B-s lapot, aminek hűtött a V-ram része, például.
A Samsung 970 - 980 EVO-t én is ajánlanám neked, gyorsabb sokkal a sima SSD-nél, árban ez viszont megérződik rajta.
Mindenképp a Windowst és a fontosabb játékaimat, programjaimat dobnám rá.
A RAM teljesítményét @henrock már leírta, ezt én is támogatom.
Viszont a processzornál - alaplapnál nagyon ügyelj, hogy megfelelő tápot veszel hozzá, mivel elég hülyén, krik - kraksz 8 PIN-es csatlakozó kell hozzá és szinte be sehol nem bírom beszerezni, így folyton üzenget, hogy csak 4pinen fut.
A RAM-ból minimum 16 GB-t, ez alatt ne is nagyon gondolkozz. Abból olcsóbb kategóriában tudsz nézelődni, én például G.skill-t vettem, ez tökéletesen elég minden célra.
Hűtőt ehhez sajnos magadnak kell venned, hiszen K-s processzor, illetve a videókártyát is megkell oldanod hozzá, mivel F-es processzor egyben.
Nem igazán szükségeltetik komoly hűtő hozzá, ha normális nagy méretű házba teszed.

• Tetszik
Reactions: Trevon és caяl

henrock

Barangoló
2019. 03. 09.
139
314
Gödöllő
V4 karakter
Sakib Susic
LV karakter
Ernie Fergus
Szia!
Pénztárcádtól függően én még merném ajánlani neked az I5 10600KF-et, ha gépet újítasz 10. generáció alatt nem gondolkoznék az újításban.
Ehhez kell majd neked egy lap, viszont ebből B-s elég lenne, mivel gondolom nem akarod égig OC-zni, elég lenne a saját teljesítménye.
B-s lapból se a silányabb minőségűt, hanem egy jobb B-s lapot, aminek hűtött a V-ram része, például.
A Samsung 970 - 980 EVO-t én is ajánlanám neked, gyorsabb sokkal a sima SSD-nél, árban ez viszont megérződik rajta.
Mindenképp a Windowst és a fontosabb játékaimat, programjaimat dobnám rá.
A RAM teljesítményét @henrock már leírta, ezt én is támogatom.
Viszont a processzornál - alaplapnál nagyon ügyelj, hogy megfelelő tápot veszel hozzá, mivel elég hülyén, krik - kraksz 8 PIN-es csatlakozó kell hozzá és szinte be sehol nem bírom beszerezni, így folyton üzenget, hogy csak 4pinen fut.
A RAM-ból minimum 16 GB-t, ez alatt ne is nagyon gondolkozz. Abból olcsóbb kategóriában tudsz nézelődni, én például G.skill-t vettem, ez tökéletesen elég minden célra.
Hűtőt ehhez sajnos magadnak kell venned, hiszen K-s processzor, illetve a videókártyát is megkell oldanod hozzá, mivel F-es processzor egyben.
Nem igazán szükségeltetik komoly hűtő hozzá, ha normális nagy méretű házba teszed.
Szinte minden táp már rendelkezik 4+4 pines csatlakozóval. Mivel alacsony a keret így VRM hűtőborda nincsen rajta, viszont 30-40 ezerért nem is feltétlen kapsz. 6+2 VRM, ami ennyi pénzért egész jó.

Igen, hűtést valóban vennie kell, ezt elfelejtettem írni.
Én mindenképpen egy ARCTIC Freezer 34 eSports DUO-t ajánlanék, mivel közel Noctua szinten van, és annyiba kerül mint egy átlagos venitilátor. (~14.000ft)

Viszont az I5 10600KF-et leszavaznám, benchmark tesztek alapján is gyengébb volt, mint az I5-11400f, és a Single Thread teljesítménye is alacsonyabb. (I5 10600kf ~80.000 | i5-11400f ~60.000.)

• Tetszik
Reactions: caяl
N

NyusziNyuszi

Ha Intel oldalon K jelzésű procit akarsz, akkor csak olyan alaplapot válassz mellé, ami előtt Z-s jelzés van. Ha csak az egyik van meg, akkor szórod a pénzt az aglakon, mivel az OC-nak mindkettő a feltétele. Papíron a H-s alaplapok OC-n kívül egyeznek a Z-sekkel, a K nélküli procikra ez ugyanúgy igaz a K-sokhoz képest (magyarul Z-s lap nélkül nem tudsz OC-zni egy K-s procit, viszont ha nincs K jelzés, akkor ilyen értelemben mindegy az alaplap).
SSD-ből a Kingston KC2500-as széria szerintem az egyik, ha nem a legjobb ár/érték arány írás/olvasási sebességben, itthon is remekül megy.
Illetve processzorok közül is inkább a 10400, vagy annak F-es (integrált vga vezérlő nélküli) verzióját ajánlanám, nagyon jó ár/érték, és az alaplap is kijön mellé circa 30-ból. Itt érdemes megemlíteni, hogy az MTA még mindig nagyon érdekesen működik, és nagyban befolyásolja az FPS-t a proci architektúrája. Én AMD-t használok, és tapasztalatból mondom, egy Ryzen ugyanakkora órajelen, mint egy A szériás AMD sokkal jobb teljesítményt hoz. A 11.gen intel "papíron" jó, de engem nem győzött meg, a 10-gen szerintem jobb maradt.
A ram tekintetében pedig a g.skill aegis sorozatát ajánlom, lényegesen olcsóbb, mint a többi.
Az nem merült fel, de ha nem csak MTA-ra kell a gép, akkor mindenképpen 6 magos proci legyen, és lehetőleg multi/hyper -thread-es (dupla annyi szál).
Tápegységnél fél- vagy teljesen moduláris az ajánlott, és azokból is a minél jobb minősítésű (80+, 80+ Bronze, 80+ Silver, 80+ Gold, 80+ Platinum, 80+ Titanium). Minél jobb, annál hatékonyabb, és annál kevésbé fűt (kérésre kifejtem).
Remélem tudtam segíteni!
EDIT: Az alaplappal annyi pontosítás, hogy nem a H310, H410-es lapokról beszéltem, hanem a 70-esre végződőkről, mielőtt valakit akaratomon kívül megtévesztenék.

Utoljára szerkesztve:
  • Tetszik
Reactions: kixter

Fótsirk

Pötyögtető
2019. 08. 10.
432
1 399
V4 karakter
Altus Bronkhorst
LV karakter
Reginald Glasco
Ha Intel oldalon K jelzésű procit akarsz, akkor csak olyan alaplapot válassz mellé, ami előtt Z-s jelzés van. Ha csak az egyik van meg, akkor szórod a pénzt az aglakon, mivel az OC-nak mindkettő a feltétele. Papíron a H-s alaplapok OC-n kívül egyeznek a Z-sekkel, a K nélküli procikra ez ugyanúgy igaz a K-sokhoz képest (magyarul Z-s lap nélkül nem tudsz OC-zni egy K-s procit, viszont ha nincs K jelzés, akkor ilyen értelemben mindegy az alaplap).
SSD-ből a Kingston KC2500-as széria szerintem az egyik, ha nem a legjobb ár/érték arány írás/olvasási sebességben, itthon is remekül megy.
Illetve processzorok közül is inkább a 10400, vagy annak F-es (integrált vga vezérlő nélküli) verzióját ajánlanám, nagyon jó ár/érték, és az alaplap is kijön mellé circa 30-ból. Itt érdemes megemlíteni, hogy az MTA még mindig nagyon érdekesen működik, és nagyban befolyásolja az FPS-t a proci architektúrája. Én AMD-t használok, és tapasztalatból mondom, egy Ryzen ugyanakkora órajelen, mint egy A szériás AMD sokkal jobb teljesítményt hoz. A 11.gen intel "papíron" jó, de engem nem győzött meg, a 10-gen szerintem jobb maradt.
A ram tekintetében pedig a g.skill aegis sorozatát ajánlom, lényegesen olcsóbb, mint a többi.
Az nem merült fel, de ha nem csak MTA-ra kell a gép, akkor mindenképpen 6 magos proci legyen, és lehetőleg multi/hyper -thread-es (dupla annyi szál).
Tápegységnél fél- vagy teljesen moduláris az ajánlott, és azokból is a minél jobb minősítésű (80+, 80+ Bronze, 80+ Silver, 80+ Gold, 80+ Platinum, 80+ Titanium). Minél jobb, annál hatékonyabb, és annál kevésbé fűt (kérésre kifejtem).
Remélem tudtam segíteni!
Egyébként a Z-s lap akkor kell tudtommal ha teljesen OC-zni szeretné a processzort, például az én lapommal maxon kibírja hajtani az órajelét a processzornak, kivéve az OC-zás lehetősége szűnt meg.

N

NyusziNyuszi

Egyébként a Z-s lap akkor kell tudtommal ha teljesen OC-zni szeretné a processzort, például az én lapommal maxon kibírja hajtani az órajelét a processzornak, kivéve az OC-zás lehetősége szűnt meg.
Ez ugye úgy működik, hogy a dobozon van egy alap és egy boost órajel. Az alap nem igazán tudom, milyen jelentőséggel bír. A lényeg, hogy alapból a processzor nem a boost-on megy. Most nem tudok konkrét példát mondani, de ahhoz, hogy működjön a boost órajel, ahhoz azt be kell kapcsolni a BIOS-ban. Ez még nem az OC rész, ezt meg lehet csinálni a H-s és a B-s alaplapokon is. Az OC a maximális Boost órajelen való túlhúzás, ami egyébként az Intel-nél helytelenül van megadva (pl egy 10700K gyári boost-al nem 5.1-en, hanem csak 4.7 Ghz-n megy, mégha a dobozára több is van írva, OC-val meg elmegy akár 5.3 Ghz-n is százezres hűtővel és alaplappal).
EDIT: Még egy konkrét példa ennek a jelentőségére: Én ha emelek a 3. gen-es Ryzen-em órajelén, akkor kb 100Mhz-nként kapokegy plusz fps-t. Ami lófütty, de ha már van 4-5, mert 4.5 Ghz-ig elmegy, akkor az jól tud esni ;) (Ryzen 5 3600)

• Tetszik

caяl

i do my lil' dancy-dance
2019. 01. 10.
591
1 940
V4 karakter
Oier_Uribe
Ha beruháznék mondjuk egy I5-12600K-ra, akkor hány fps-re számíthatnék? @henrock

henrock

Barangoló
2019. 03. 09.
139
314
Gödöllő
V4 karakter
Sakib Susic
LV karakter
Ernie Fergus
Huhh, jó kérdés, pontosan nemtudom megmondani, 45+ biztos lenne 700 játékosnál, de helyfüggő, szerintem többet is ki lehet vele hozni.

• Tetszik

Ard

Lelkes fórumhasználó
2019. 04. 14.
387
1 711
18
Isaszeg
V4 karakter
ard.schweiger
LV karakter
andrej.nicu
Mostani setupodhoz képest megváltás lesz akármilyen nem 7282838939 magos új processzor.

• Tetszik

caяl

i do my lil' dancy-dance
2019. 01. 10.
591
1 940
V4 karakter
Oier_Uribe
Ez a hozzászólás igazán sokat tett hozzá a témához. Köszi @Ard :)

Ard

Lelkes fórumhasználó
2019. 04. 14.
387
1 711
18
Isaszeg
V4 karakter
ard.schweiger
LV karakter
andrej.nicu
Amúgy I5-11500/I3-9350K kicsit magasabb árért eléggé magas teljesítménnyel bír, de amúgy nem lesz semmi jelentős különbség az eddig említettek között, ezek mind erősek, jópár évig nem kell majd aggódj új processzor miatt.

• Tetszik

wayne.

Pötyögtető
2019. 05. 05.
455
1 600
V4 karakter
Fabrizio Viani
Intel Core i3-10100f-et cseréltem a gépembe. 15-20 fps-el játszottam végig, a csere után vh-n is 40-50 közt van fps-em, kb mindenhol 40-50 között vagyok.

Ha otthon vagyok akkor átküldöm privibe az egész gépet.

Utoljára szerkesztve:
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: Liko és caяl

caяl

i do my lil' dancy-dance
2019. 01. 10.
591
1 940
V4 karakter
Oier_Uribe
Srácok. Valószínűleg, tesztek alapján az egy magra eső erőssége miatt egy i5-12600K lesz a választás. Mit gondoltok róla? Valakinek esetleg személyes tapasztalat? Van olyan jó minimum, mint a felsoroltak, ha nem jobb?

Állapot
A témát lezárták. A bejegyzéshez nem tudsz hozzászólni.