Sziasztok!
Én azzal kezdeném, hogy a szerveren bármit meg lehet valósítani Scriptek nélkül is. RP-re szerencsére még van lehetőség, viszont az veszteséges. Ez egy tény, el kell fogadni, van egy kis tapasztalatom benne.
Viszont tényleg jó lenne pár script ami segítene a megvalósíthatóságban, de mindent csak azután, ha az adott dolog megállja a helyét a szerveren.
Nekem van több márkám is a szerveren, ezekről lentebb olvashatsz, mind RP-ből megoldva.
Pl. valaki csinál egy saját üdítő márkát és a sima dobozos üdítőt amit boltba lehet venni azt egy kis + pénzért átnevezheti és ennyi.
Ezzel teljesen egyet értek. RP-sen megvalósítható, de valóban jó lenne saját boltban minimum az item nevét és árát szabadon módosítani. Szerintem az ár is fontos, hiszen jelenleg üdítőt maximum 500$-íg lehet felvinni, az én esetemben viszont 800$ lenne.
Vagy külön eseményeket szervezni a márkatulajdonosok részéről, szerintem adna egy kis pluszt.
Ez nettó RP, megvalósítható. Rendőrségen bejelented, hirdeted fórumon, mobilon, esetleg bérelsz GOV lehetőséget. Kimész a helyszínre, csomagtartóból eladod az adott itemeket. Valóban egy kis pluszt jelentene, ha az az item úgy is nézne ki ahogy, meg az is lenne a neve.
"Én a Jóga oktató" önéletrajzi könyv
Egyébként nem lehetetlen egy saját márkát összehozni a szerveren. Én egy könyvet írtam (A
karaktertörténetem kicsit megcenzúrázva, kihagyva a személyes, kényes adatokat, kibővítve a karakter szájába adott mondatokkal és egyes szám első személyben leírva, hogy egy elbeszélést kapjunk.), ami tulajdonképp egy márka. Sokaknak csak RP-vel adtam oda a könyvet
*** Chihiro Tatsumoto átadja az Én a Jóga oktató című önéletrajzi könyvet. aztán OOC bemásoltam a karaktertörténetemhez vezető linket. De az elég hülyén nézett ki.
Az idő múltával én is gondolkoztam itemen, az első ami eszembe jutott, az a mesterkönyv volt, de azzal több probléma is volt. Első, hogy a karakterem pacifista, elég illúzió romboló, hogy egy fegyverekkel kapcsolatos könyvre van mondva, hogy az a könyvem. Másodszor pedig egy mesterkönyv se olcsó.
Aztán rátaláltam a tökéletes megoldásra: ugyanis a szerveren van egy "felesleges könyv" (jelenleg nem lehet eladni és felhasználni sem), a
tökéletes sonka receptje. Bár van vele pár probléma:
- Bónusz tojásból szerezhető (húsvéti event meg csak évente van)
- Aranybank széfekből (Én még sose voltam ott, de általában az illegálosok is otthagyják)
- Van 1-2 gyűjtő is
- A fentiekből adódóan elég ritka
nem névcédula, mert itemenként irreálisan magas lenne az ára
Szóval vettem belőle párat,
22.000$/darab áron, ráraktam névcédulát és továbbadtam a követőimnek
4400$-ért. Totál megérte
, de számomra az RP a lényeg. Nyilván meg lehet csinálni profitábilis módon is, de egy ennyire egyedi dologért szerintem még az
50-60.000$ is kifizethető. Nálam meg nem a pénz a lényeg. Sokakat nem érdekel ennyire az RP, nekik meg kitaláltam, hogy végülis, aki élelmes és a fórumon tud keresni az ingyen is el tudja olvasni, mert benne van a karaktertörténetembe, de hogy megkönnyítsem a feladatukat, ezért a
weboldalamon is elérhetővé tettem, csupán egy űrlapot kell kitölteni hozzá.
CSIRIO tea
valaki csinál egy saját üdítő márkát és a sima dobozos üdítőt
Először is köszönöm az ötletet! Már korábban is terveztem (a nagy influenszer márkák pl:
Nber,
Prime,
Zenergee,
"Ez alma?" és
Sparkly miatt én is már gondoltam arra, hogy a szerveren csinálok egy saját üdítő márkát), csak időm nem volt eljutni odáig. Egyéb más projektekkel is foglalkoznom kellett.
Sajnos a karakteremből adódóan a
Zenergee ami a legjobban fájt, hiszen az illett volna egy az egyben a karakteremhez. Másolni viszont egyátalán nem szerettem volna, hiszen abban nincs semmi egyediség. Főleg egy Magyarországi márkát nem akarnék másolni, hiszen kis hazánkban azért nem olyan könnyű elbújni, nem akarnék
DopeMan-el összeveszni. Hamar el is kezdtem gondolkozni további márkaneveken, de mint kiderült az indiai/japán, jóga/béke fogalmaihoz egy rakat márka már létezik, a teljesség igénye nélkül:
Namastea,
Zentea,
Harmo Tee, stb...
Ezek közül egyébként több elég gyenge lábakon áll, a nekem tetsző Namastea-ra rákeresve például csak egy random magyar webshopot találok, meg egy angol nyelvű weblapot, ami elég erősen felújításra szorul. Nem értek a jogi dolgokhoz, plágium, copyright és mivel a fórum (a fő hirdetőfelület a Google-ban kereshető) a világ számára nyitott, ezért könnyen bajba is kerülhetnék, ha egy létező márkát használok. A szerveren lévő márkákkal nem tudom mi a helyzet:
hiszen márkanév és dizájn is le van másolva, bár lehet ezeket a licenceket megvették. Hallottam olyat, hogy elvileg nyugodtan felhasználhatok márkanevet, akár dizájnt is, addig amíg nincs hasznom belőle, illetve nem rontom a márkanév hírét. De inkább mentem a biztosra.
Végül AI-val próbáltam keresni további üdítőital márka neveket, egyet találtam is, rögtön generáltattam is egy egészen jó dizájnt is (nagyon rossz vagyok a képszerkesztésben). De itt több okból sem tetszett a végeredmény. Első a név: Nirvatee, jól hangzik meg minden, de nem én találtam ki, ezért nem éreztem annyira a magaménak. Másodszor a név annyira nem jó, mert ötletes a Nirvana és a tee szó összerakása, de kevésbé a karakteremhez köthető, hiszen nagyon kell ismerni a buddhizmus vallást, hogy eljussunk egy magyar kis faluból származó, középiskolás végzettséggel rendelkező srác fogalmaitól a távolkelet, japán, jóga, buddhizmus fogalmaihoz.
Aztán végülis az utolsó ötlet kút főből jött, valamilyen szinten a közösségnek köszönhetően. Bekerültem a TCM frakcióba, ahol a tagok elkezdték becézni a karakterem (Chihiro kiejtése: csi-hi-ró, ebből lett a csirio). A CSIRIO név már teljesen megfelelt számomra mint márkanév, Google találat sincs rá. A karakteremhez köthető, hiszen ez a beceneve, magyar hangzata is van, hiszen koccintáskor mi is mondjuk, hogy
csirio. Aztán ezzel a névvel is elindult ugyanaz a folyamat amit leírtam. Képgenerálás, termékleírás, nav cégregisztrálás, reklám autó, bemutató.
Itt is gondolkodtam az itemen és hamarabb rá is találtam mint gondoltam, csak egy kicsit detektoroznom kellett. Az üres "üdítős doboz" értéktelen vacak, kidobják mint a konzervet meg a rozsdás vödröt, de ha egy RP-t raksz mögé akkor egészen használható.
*A CSIRIO Tea egy málnás ízű, zöld tea alapú frissítő ital. Érezni benne a mentát, kamillát, levendulát és egy kis citromfüvet. A doboza visszaváltható a REponton. ((Chihiro Tatsumoto)). Mivel üdítőről van szó, ezért mindenképp kell mellé egy "ital" item amit az ember megihat, viszont én mellé adom a kis "üdítős doboz" itemet kvázi a megivott ital dobozaként, hiszen a megivott ital itemből sehogy se lehet csinálni üres dobozt. Erre meg már a paintjobozás alatt gondoltam, hogyha a sprinter hátsó ajtajára rakok egy REpontot, akkor realisztikus is lehet, hogy miután megitta a CocaCola itemet, nála marad az üdítős doboz, azt meg beleteszi a repontba (sprinterbe) én meg visszaadok neki 50$-rt. Én is jól járok, mert nem kell farmolnom a dobozokat, a vásárló is, hiszen visszakap 50$-rt.
Természetesen van 1-2 ember, aki nem tud elvonatkoztatni a scripttől, úgyhogy lehurrogja a teát: Ennek kóla íze van.
Meg van aki el se olvassa a /do-t, kapott egy felesleges itemet, egyből ki is dobja, csak a Cocacolát issza meg.