Országos Mentőszolgálat | Főigazgatói Utasítások a szanitéceket érintően

Állapot
A témát lezárták. A bejegyzéshez nem tudsz hozzászólni.

Doki

Fórum betyár
FőAdmin
v4
2019. 01. 10.
1 196
3 798
V4 karakter
Dr Julian Rauschenberg
omszfhfejlec4.png


F Ő I G A Z G A T Ó I ‎ ‎ ‎‎ U T A S Í T Á S

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója 2023.07.10-i nappal utasításba adja,

1. § Határozatlan időre rögzíti a szervezetek által állományban tartható szanitécek maximális számát, közli a velük kapcsolatos információkat

1.) A maximálisan szanitéc pozíciót betöltő személyek száma szervezetenként,
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - 3 fő
See City Honvédség - 6 fő + 1 fő szanitéc vezető
Terrorelhárítási Központ - 6 fő + 1 fő szanitéc vezető
Nemzeti Nyomozó Iroda - 5 fő + 1 fő szanitéc vezető
Rendőrség - 5 fő + 1 fő szanitéc vezető
Nemzeti Adó- és Vámhivatal - 5 fő + 1 fő szanitéc vezető

2.) Az adott szervezet köteles a szanitécekért felelős vezetőt kijelölni, a kijelölt személy kilétét a Mentőszolgálat részére haladéktalanul eljuttatni. Ezen személy változása esetén a változást haladéktalanul jelezni a Mentőszolgálat részére.

3.) Az adott szervezet köteles olyan szanitéc vezetőt kijelölni aki aktívan foglalkozik a szanitéc állománnyal, a velük kapcsolatos dokumentációval, valamint igény esetén a Mentőszolgálat rendelkezésére áll egyeztetések, számonkérések és egyéb itt fel nem sorolt ügyek esetén.

4.) Az adott szervezetben szolgálatot teljesítő szanitécek számáért, dokumentálásáért és nyomonkövetéséért az adott szanitéc vezető, valamint az adott szervezet vezetősége felelős. A dokumentációs felületet a Mentőszolgálat bocsájtja a szervezetek részére.

5.) Az adott szervezetben szolgálatot teljesítő szanitécek ismeretének szinten tartásáért, információkkal való ellátásáért az adott szanitéc vezető, valamint az adott szervezet vezetősége felelős.

6.) Az adott szervezetben szolgálatot teljesítő szanitécek szabályos működéséért az adott szanitéc vezető, valamint az adott szervezet vezetősége felelős. Szabálytalanság esetén nem csupán az adott beosztott szanitéc, de akár a szanitéc vezető, vagy a szervezet maga is felelősségre vonható.

7.) Az itt megjelenített létszámok maximális számot képviselnek, létszámbővítésről történő tárgyalásnak helye nincs! Megadott létszámtól pozitív irányba eltérni szigorúan tilos. Pozitív irányú eltérés esetén a Mentőszolgálat fenntartja a jogot az adott szervezet pénzbüntetés megfizetésének kötelezésére, valamint a létszámtöbblet azonnali orvoslására. Kirívó esetben a Mentőszolgálat fenntartja a jogot az adott szervezet szanitéc helyeinek azonnali csökkentésére, akár teljes megszüntetésére.

8.) Dokumentációs elmaradás, szabálysértés, egyéb itt nem jelzett probléma esetén a Mentőszolgálat fenntartja a jogot a 7.) pontban megjelölt szankciók érvényesítésére.​


2. § Határozatlan időre rögzíti a szanitécek felszerelését, viselendő megkülöböztető kiegészítőit, szanitéc szolgálat járműparkját, valamint szanitéc szolgálatban viselhető lőfegyverek listáját

1.) A szanitécek alapfelszerelése az esettáska, adrenalin injekció, vitamin injekció.

2.) A szanitécek szolgálatuk ellátása során kötelesek megkülönböztető jelzést viselni. (vöröskeresztes sisak/egészségügyi táska kiegészítő) Ezen megkülönbözetést szolgálatuk ellátása során eltávolítani, eltakarni szigorúan tilos!
2.1) A szanitécek kötelesek a saját hivataluk által kibocsátott igazolványukban és/vagy jelvényükben feltüntetni szanitéci pozíciójukat és képesítésüket. (piros kereszt, felirat)

3.) Minden szervezet köteles a szanitéci feladatok ellátására alkalmas, megkülönböztető jelzéssel, valamint matricázással/adott szervezetre jellemző színnel ellátott földi/légi járművek futtatására, továbbá legalább egy sérült szállítására alkalmas gépjárművet biztosítani. Szanitéci szolgálat kizárólag a felsorolt járművekkel látható el!
3.1.) Szanitéci szolgálatra alkalmas:
-Skoda Octavia Police
-Audi RS6 Police
-Audi Q7 Police
-BMW 5 F11 Police
3.2.) További, betegszállításra is alkalmas:
-Mercedes Sprinter Ambulance
-Enforcer
-Barracks
-EC 135
-Raindance
-Predator
3.3.) Amennyiben egy szervezet nem rendelkezik a fent említett kritériumoknak megfelelő járművel, az adott szervezetnek szanitéce nem lehet bejegyezve, feladatuk ellátása nem biztosított.
3.4.) Szanitécek számára más járművekkel való szolgálat teljesítésére is van lehetőség, azonban ekkor szanitéci megkülönböztetés nem viselhető, szanitéci felszerelést a szanitéc nem hordhat magánál, ellátást nem végezhet!

4.) Minden szanitéc a szanitéc szolgálat ellátása alatt szigorúan csak a felsorolt fegyvereket viselheti és használhatja, valamint akció esetén köteles a behatoló egységek sorában hátul elhelyezkedni.
4.1) Szanitéc szolgálatban használható fegyverek:
-MP7A1 és variánsai
-MP5 és variánsai
-P90 és variánsai
-Pisztolyok és variánsaik
4.2) Szanitécek számára más fegyverrel való szolgálat teljesítésére is van lehetőség, azonban ekkor szanitéci megkülönböztetés nem viselhető, szanitéci felszerelést a szanitéc nem hordhat magánál, ellátást nem végezhet!

5.) Az itt felsorolt követelmények minden szanitéc szolgálatot teljesítő személy számára kötelezőek ettől eltérni tilos! Szabálytalanság esetén mind az adott személy, mind az adott szervezet felelősségre vonható és pénzbüntetés megfizetésére kötelezhetőek. Kirívó esetben a Mentőszolgálat fenntartja a jogot az adott szervezet szanitéc helyeinek azonnali csökkentésére, akár teljes megszüntetésére.

3. § Rögzíti a szanitéc szolgálat ellátásának további kritériumait

1.) A szanitécek képesítésüknél fogva rendelkeznek helyszíni ellátási képesítéssel és további kórházi, műtéti ellátási képesítéssel. Ennek értelmében a Mentőszolgálat akadályozottsága esetén, valamint további szükséges szituációkban a szanitéc köteles a kórházi ellátást is biztosítani a sérült személy számára. Ezen szabálypont megsértéséért a szanitéc kötelezettségmulasztás vagy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés végett felelősségre vonható.

2.) Minden új szanitéc köteles a kinevezésekor a Mentőszolgálat Orvosszakmai és Oktatási Osztályát felkeresni és mentőtiszti kompetenciához tartozó vizsgát tenni. Ameddig a sikeres vizsga nem történik meg és nem kerül bejegyzésre az adott szanitéc ellátást nem végezhet! A vizsga ára egyszeri 50.000$ amit a vizsga időpontjában a vizsgáztatónak kell megfizetni.

3.) Szanitéc egészségügyi számlát csak abban az esetben állíthat ki ha az ellátást a helyszíntől a kórházba szállításon át, a kórházi ellátásig egyedül ő maga, vagy az adott szervezethez tartozó szanitécek végezték. Amennyiben az ellátásba más szervezet szanitécei, vagy a Mentőszolgálat bármely módon bekapcsolódik akkor szanitéc számára számla kiállítása nem lehetséges. Az ilyen esetben kiállítható számla összege egységesen 20.000$, a számla indoka pedig "Szanitéc egészségügyi ellátás". Egy ellátott az ellátásért szigorúan csak egy számlát kaphat!

4.) Egészségügyi számla hibás, szabálytalan kiállítása esetén a kiállító köteles a hibáját megtéríteni, ezen felül pénzbírság megfizetésére kötelezhető a Mentőszolgálat részére.

5.) A szanitécek a Mentőszolgálat Igazgatósága által kötelezhetőek indoklás nélküli kórházi ügyelet ellátására. Amit csak kifejezetten indokolt esetben lehet megtagadni.
5.1) A szanitéceknek lehetőség nyílik önkéntes kórházi ügyelet ellátására amennyiben a Mentőszolgálat alacsony létszáma ezt indokoltá teszi. Az ügyeletet kérvényezni sürgősségi rádión lehetséges, a Mentőszolgálat engedélyezheti vagy megtagadhatja az ilyen irányú kérést, amennyiben a Mentőszolgálat részéről 2. megkeresés esetén sem érkezik válasz, a megkeresés automatikusan engedélyezésre kerül, az ügyeleti szolgálat megkezdhető. Az ügyeleti szolgálat megkezdéséről, illetve befejezéséről sürgősségi rádión köteles az ügyelő személy információt adni.
5.2) Az kórházi ügyelet ellátása alatt a szanitécek egészségügyi számla kiállítására jogosultak, egységesen 25.000$ értékben "Szanitéc ügyeleti ellátás" indokkal.

6.) Az a személy aki szanitéc vizsgát nem tett, vagy nem szerepel az adott szervezet dokumentációjában mint szanitéc és ennek ellenére felhatalmazás nélkül szanitéc szintű egészségügyi ellátást nyújt törvénysértést követ el amiért az adott személy, valamint a személyt foglalkoztató szervezet is felelősségre vonható.​


4. § Rögzíti a szervezeteket érintő ellenőrzéseket, valamint szabálytalanság esetén a szankciók mértékét

1.) A Mentőszolgálat fenntartja a jogot az adott szervezet szanitéceinek előzetes bejelentés nélküli összehívására és ellenőrzésére.

2.) A szanitécek szolgálatuk ellátása során bármikor ellenőrzésre kerülhetnek. Hiányosságaik szerint felelősségre vonhatóak.

3.) A szanitécek létszáma a dokumentáció alapján bármikor ellenőrzésre kerülhet. Dokumentáció frissen tartásáért az adott szervezet felel.

4.) Szankciók:
-Elmaradt dokumentáció: 20.000$/adatmező
-Szanitéc szolgálati szabályok megsértése: min. 20.000$ - max. 300.000$
-Hibásan kiállított számla: Számla korrigálása az ellátottnak + minősített esetben a kiállított számla kétszeres összege.
-Felhatalmazás nélküli szanitéc tevékenység: min. 100.000$, minősített esetben akár 300.000$
-Szanitéc létszámtól való pozitív eltérés: 200.000$
-Egyéb az utasításban szereplő, de itt külön tételként nem szereplő szabálysértésre egyéni elbírálás alapján kerül pénzbüntetés megállapításra, kirívó esetben súlyosabb büntetéssel is lehet súlytani a törvénysértőt.
-A felsorolt és fel nem sorolt büntetéseken felül az adott szervezet szanitéc létszámleépítéssel, teljes szanitéc állomány felfüggesztéssel, azonnali szanitéc vezető váltásra való kötelezéssel, vagy más egyéb fel nem sorolt szankcióval is súlythatóak.


Az utasítás visszavonásig vagy felülbírálásig érvényben marad! Az Országos Mentőszolgálat Igazgatótanácsának tagjai az utasításban megfogalmazottaktól saját jogkörükben eltérően rendelkezhetnek.

Kelt: 2023.07.10.

Dr. Julian Rauschenberg
Főgazgató


omszzarlec.png

hivatas2.png
 
Állapot
A témát lezárták. A bejegyzéshez nem tudsz hozzászólni.