Hogyan növeld az SSD élettartamát?

henrock

Barangoló
2019. 03. 09.
114
280
Gödöllő
V4 karakter
Sakib Susic
LV karakter
Alaric Valmont

Sziasztok.
Ezt a topicot egy személyes probléma végett nyitom, remélhetőleg minden idelátogató játékoson és fórumozón tudok segíteni.

Töredezettségmentesítés

Sokan ismerhetik a töredezettségmentesítést. Windows ezt a funkciót alapból bekapcsolt állapotban tartja.
Nos ez a HDD-k esetén jó. Azonban SSD-k számára ez plusz írt adatmennyiség. Ezt feltétlen ki kell kapcsolni SSD tárolókon.

Miért plusz adatmennyiség, ha be van kapcsolva?
Leegyszerűsítve, a következő képen látható kockákat sorbarendezi, egymás mellé, a maga kis sorrendje szerint. Ez HDD-k esetében jó tud lenni. SSD viszont saját maga rendezi össze-vissza ezeket. Így ez a funkció csak újraírja a rajta lévő adatokat, tehát nől az SSD írt adatmennyisége.
No1TdIv.png

Fájl indexelés

Nos. Ez a funkció egy gyorsabb elérési utat biztosít a fájloknak.. Viszont ez szintén azzal jár, hogy a Win10 adatot gyűjt folyamatosan, ami szintén plusz írt adatmennyiséget jelent.
Ennek a funkció kikapcsolása időigényes lehet.
(5-15p)

image.png

PLUSZ INFÓ

A HDD-d illetve SSD-d ellenőrzésére HDD Sentinel (portable)-t ajánlom.

Utoljára szerkesztve:

aMatt

Zöldfülű
Támogató
2019. 09. 02.
160
314
21
V4 karakter
lucio candreva
Hasznos topic, evek ota en is igy csinalom minden telepites utan, meg annyi, hogy a HDD-t idokozonkent erdemes toredezettsegmentesiteni, javit az osszteljesitmenyen. Ezt lehet allitani kulon-kulon is.

Ha benne vagy a toredezettsegmentesitoben akkor menj ra a "Beallitasok modositasa" opciora (Angol usereknek: "Change settings"), ott a 2. pipat vegyetek le, aztan a Meghajtoknak (Drives)-nal valasszatok ki csak a HDD-ket. Egy kis segitseg itt van a spoiler-ben. (Egyebkent az uj meghajtok optimalizalasat is erdemes levenni, ha ugye SSD-rol van szo.)
bdb1777517e60501ba7d214d2dc92330.png

• Tetszik
Reactions: henrock

Spatulka

Újonc
Támogató
2019. 07. 23.
69
212
17
Veresegyház
www.youtube.com
V4 karakter
Dr. John Spatula
Amúgy, ha jól tudom, Windows alapból letiltja a töredezettségmentesítést SDD-khez.
Viszont hasznos így is, annyit még tudok ajánlani, hogy a WinDirStat nevű programmal nézzétek át időközönként a tárhelyeiteket, ugyanis a program megmutatja hogy pontosan mi foglal le mennyi tárhelyet. Én például több GB-ot foglaló, régi felvételeket sikerült találnom vele, amivel kb. 150 GB-ot sikerült felszabadítanom.

• Tetszik
Reactions: Geriii

dextervoq

Barangoló
Támogató
2019. 01. 10.
105
92
V4 karakter
🚫
LV karakter
Duron Moss
V2 karakter
Grigory Ivan
Én még azt hallottam , hogy a temp mappát érdemes átrakni SSD-ről más meghajtóra.

• Tetszik
Reactions: aMatt

henrock

Barangoló
2019. 03. 09.
114
280
Gödöllő
V4 karakter
Sakib Susic
LV karakter
Alaric Valmont
Én még azt hallottam , hogy a temp mappát érdemes átrakni SSD-ről más meghajtóra.
Pontosan nemtudom mire jó ez. Valószínüleg itt is az a cél, hogy csökkentsd az írt adatmennyiséget.
Pl. ne torrentezz az ssdre.
Szerintem itt is csak ennyi köze van a dologhoz.

• Tetszik
Reactions: aMatt

Benz

Lelkes fórumhasználó
Támogató
2019. 05. 04.
397
1 018
Győr ⭐ Stuttgard
V4 karakter
⭐ Mason Benz
LV karakter
⭐ Mason Benz
V2 karakter
⭐ Mason Benz
Mindent amit megkímélten használsz növekedik az élettartama, így az SSD-nek is.
De az MTA szigorúan SSD-n fut a gyorsabb betöltés érdekében :cool:

aPeti

edes otthon ❤️
Támogató
2020. 04. 09.
793
1 338
V2 karakter
francisco.furstenbarger
Szia! Nekem is megvan már egy jó ideje a Hard Disk Sentinel. Néha belenézek és most meglepett amit mutat. Kb. 2 héttel ezelőtt néztem utoljára és a Kondíció 91%-ot mutatott, ma már csak 90%, úgy, hogy végigcsináltam amiket leírtál. Ez normális így?

henrock

Barangoló
2019. 03. 09.
114
280
Gödöllő
V4 karakter
Sakib Susic
LV karakter
Alaric Valmont
Szia! Nekem is megvan már egy jó ideje a Hard Disk Sentinel. Néha belenézek és most meglepett amit mutat. Kb. 2 héttel ezelőtt néztem utoljára és a Kondíció 91%-ot mutatott, ma már csak 90%, úgy, hogy végigcsináltam amiket leírtál. Ez normális így?
Ha a kondíció megy le, az nem feltétlen vészes még. Nekem van 50% körüli SSD-m, mai napig hibátlanul működik, hibát sem észlel, és ameddig nem néztem meg HDD Sentinellel, addig nem gondoltam volna, hogy problémája lehet..
Elromlani biztos nem fog 2-3 éven belül. Milyen márkájú SSD-ről van szó?

aMatt

Zöldfülű
Támogató
2019. 09. 02.
160
314
21
V4 karakter
lucio candreva
Ha a kondíció megy le, az nem feltétlen vészes még. Nekem van 50% körüli SSD-m, mai napig hibátlanul működik, hibát sem észlel, és ameddig nem néztem meg HDD Sentinellel, addig nem gondoltam volna, hogy problémája lehet..
A HD Sentinel nem feltetlen az SSD-k monitorozasara lett kitalalva, szuper kis magyar program meg ilyenek. Sajnos nem lehet kiszamitani az SSD pontos elettartamat, csak saccolni tud a program, barmelyikrol is legyen szo. Az en SSD-m egyik nap 99%-os volt, masnapra 12%-os lett (Western Digital, m.2-es, 120GB-s). Tavaly aprilis ota van egy Samsung 870 EVO a gepbe, es 98%-os, de szinten, semmi performace/data loss nem volt azota, pedig mar 10TB adat lett ra irva. Az elozo 14TB utan doglott be.

Elvegre tenyleg, ne ez alapjan tajekozodjatok, ha SSD-rol van szo. Remelem tudtam segiteni.

• Tetszik
Reactions: henrock

aPeti

edes otthon ❤️
Támogató
2020. 04. 09.
793
1 338
V2 karakter
francisco.furstenbarger
Gyári SSD-ről, m.2-es Toshiba. (Ma bővítettem a memóriát 8 -> 16 Gb és lehet ezért, de 50 fokos hőmérsékletet produkál.)

Edit:
pedig mar 10TB adat lett ra irva. Az elozo 14TB utan doglott be.
Az jó, mert októberben vettük a gépet és már 17 TB-ot ír nálam. :)

• Tetszik
Reactions: aMatt és henrock