Alapvetően, nem kellene script ahhoz, hogy valaki tudjon RP-zni. Nyílván ha egy scriptes frakcióról beszélünk több ember jelentkezik oda RP-zni, tapasztalataim alapján általában eme előnyöket akarják kihasználni. Úgy gondolom, kétféle baj van jelenleg a frakciókkal illegál terén. Az egyik baj, hogy frakció pályázat alkalmával mindenki pl: néger banda, vagy cartell lesz, vagy bármi, de a meglévő frakciók zöme ugyanaz. Számos embert ismerek, akik pl: csak maffiában tudnak RPzni, néger bandába nem. Tehát mikor régen volt 6-8 frakció, voltak: néger bandák, maffiák, cartellek, mob, mc, redneck stílusú frakciók, minden ember megtalálta a saját magának megfelelőt és minden frakcióban RP-ztek legalább 15-20-an. Tehát ez az egyik probléma, hogy nincsenek szétosztva a frakciók témák szerint. Részben az is befolyásolja ezt, hogy kevés frakció van.
Ebből az következik, hogy kevés a jelentkező a frakciókba, mivel nem találják meg a maguknak tetsző témát. Mert az egyáltalán nem igaz, hogy össze-vissza váltogathat scriptet egy frakció, mindenki alkalmazkodjon hozzá, mert emberek vagyunk, nem gépek, és fontos az, hogy élvezzük amit RPzünk.
Másik legjelentősebb probléma, hogy az adott frakciók is az a három ami van, 2-3 hónapot álltak. Tisztelet a kivételnek, tudjuk jól, kik azok akik csinálták a dolgukat. Viszont a másik két frakció felett eltelt 2-3 hónap úgy hogy azt nem tették ki, hogy léteznek, nem hogy egy képet. Szerintem felháborító az a tény, hogy egy script váltás után, 2 hetet RPzik valamelyik fk valamit és utána lehúzzák a redőnyt 2-3 hónapra. Szóval ez a masik probléma, hogy ha valaki akarna se tudna RPzni scriptes frakcióba.
NS-ekkel már más a helyzet, mindig vannak jó Ns-ek, és szerintem egy NS frakció hangulata sokkal jobb és összetartóbb, mivel ott mindenki csak az RP miatt van ott. Viszont a kezdőjátékosok meg ezt nem látják, csak a jéghegy csúcsát. Így ők nem jelentkeznek oda, ezért érdeklődés hiányában 2-4 hónapon belül jobb esetben is bezár az NS. Nyílván az lenne a megoldás, hogy egy NS aki jó és szorgalmas, társulna egy scripteshez, mivel azok úgy is csak állnak. Aztán a scriptjük alatt RPznének, hogy ha már aki a scriptes frakcióban van és 2-3 hónapig nem tesz ki semmit, jó dolgában, legalább aki akarna annak adják meg a lehetőséget.
Hogy mi a megoldás? Nem a frakciópályázat, mert javarészt, olyan emberek nyernék meg akik, hosszútávon többet vennének ki belőle mint amit beletennének. Mert arra a 2 hónapra összeszednék magukat a pályázat előtt. Tudnának olyan frakciót csinálni, hogy megnyernék. Egyszerű a megoldás, 2-3 hónaponta van egy NS és azt kellene felkarolni, hogy tudjanak tagokat toborozni, illetve amiben kell segítség, megkapják a segítséget, azon jelenlegi frakcióktól akik állnak 2-3 hónapja, pontosabban álltak.
Továbbra is azt vallom, hogy RPhez nem kell script, de ha valaki RPzik normalisan és 5-10 oldalt csinál NS-be az megérdemel egy scriptes frakciót. Aki nem tud témát csinálni scriptesbe és 2-3 hónapig inaktiv a frakciója, az adott illetékeseket el kellene bocsájtani pozíciójukból, mivel egyértelműen alkalmatlan a feladatra.
Tehát összességében, az lenne a megoldás, hogy az adott frakciókat scripteseket feltölteni jó NS témákkal, akár oldalágon, ha az adott frakció működik normalisan, de legalább történne valami RP is és nem halna ki az NS.
Vállalom a véleményemet, nem indulatból írtam ezt, csak ez nem tegnapi probléma meg nem előző heti, hanem 2 éve fennáll ez a probléma, ami nem kerül megoldásra. Valószínű, hogy nem is fog. Akit megsértettem attól, szíves elnézést szeretnék kérni, nem áll szándékomban, de ezek a nyers tények. Úgy mondom ezt, hogy a deaktivált és a jelenlegi frakciókat összegezve kb 80%-át megjártam ezeknek.