Windows 10 debloat

Geriii

este temetés, reggel szülinap
2019. 01. 12.
782
4 075
19
Győr
V4 karakter
Chase Luchese
Csumi! Elhoztam egy leírást, hogy hogyan kell a Windows 10-et debloatolni, gondolom azért sok embernek hasznos lehet, és nem egy nehéz folyamat.

Viszont azért kezdjük az alapokkal.

Mi is az a debloatolás?

Mikor a Windowst letöltjük, sok olyan program van benne, amiket senki sem használ, nincsen rájuk szükség, és csak a háttérben eszik a ramot/lassítják a gép bootolását. Ezeknek a programoknak a gyüjtő neve a bloatware, és annak a szoftvernek (jelen esetben scriptnek) a neve, amivel ezeket letöröljük az a debloater.

Először le kell töltenünk egy scriptet GitHubról, aminek a segítségével mindezt megtesszük.

[Script]

SM3rVXn.png

Code --> Download ZIP

Ezt szépen megfogjuk, és kicsomagoljuk. Fontos, hogy vagy az asztalra, vagy pedig a User mappán belül a Documents mappába, különben (mivel Windows PoweShell-t fogunk használni) mindenhova szövegesen kell belépni.

[I]Akinek nem lenne tiszta a Documents/Dokumentumok mappába való bejutás, annak itt egy kis segítség: [/I]
unknown.png

(nyilván a Geri és a "comed" mindenkinél más lesz, de szerintem egyértelmű)
e2QiYK02Tq66ImDHu_8DaQ.png

Ha a kicsomagolás megtörtént a fent említett mappákba, akkor a teendő a következő. Nyitunk egy powershell-t, rendszergazda módban.
Start menü --> Jobb klikk a Windows ikonra --> Windows Powershell ( Rendszergazda módban )

Ha ez megvan, akkor a PowerShell felületét kell látnotok.
unknown.png

Innentől kezdve sorban leírom a parancsokat, és ezeket kell bemásolnotok, és mindegyik után nyomni egy entert.

cd ~
cd ./Desktop/ vagy cd ./Documents/
Set-ExecutionPolicy unrestricted

Itt megfog jelenni egy figyelmeztető üzenet, hogy biztos megszeretnénk-e változtatni. Erre egyértelműen Igen-t, azaz egy Y-t nyomunuk, és ENTER.
Ezt követően be kell lépnünk a debloater mappájába, ami:

cd ./Windows10Debloater-master/

Ezt követően a ./Windows10Debloater.ps1 paranccsal futtatjuk a scriptet.
Itt egyből megfog jelenni egy kérdés, hogy biztosan szeretnénk-e futtatni a scriptet, igennel válaszolunk.

• A következő kérdés az, hogy szeretnénk-e mindent eltávolítani, erre szintén igen a válasz.
    • A scipt elkezdi csinálni a dolgát, egy idő után egy kicsit fura kérdés következik, erre is igennel válaszolunk, nekem nem volt belőle bajom legalábbis.
    • Következő kérdés az, hogy szeretnénk-e, hogy a Microsoft Edge ne nyisson meg PDF fájlokat. Erre lehet igent és nemet is nyomni, rajtatok múlik.
    • Következő kérdés: Szeretnénk-e, hogy a OneDriveot is letörölje a gép. Szintén opcionális, nem sokat tesz hozzá, ha nemre nyomunk.
    • Következő kérdés: Szeretnénk-e, ha az összes csempe eltűnne a start menüről. Én igent szoktam rányomni, egyébként ember függő.
    • Következő kérdés: Szeretnénk-e, ha a script letöltené a .NET 3.5-öt, itt érdemes az "Igen" opciót választani.
    • Következő, egyben utolsó kérdés: Szeretnénk, ha a gép újraindulna-e, erre érdemes igennel válaszolni. ű
Ezzel végeztünk is a Win10 debloatolásával. Ha valami esetleg nem érthető, esetleg láttok benne olyat, ami külső szemmel bonyolultan van leírva, akkor nyugodtan szóljatok és editelem a topicot/HSZ-ben elmagyarázom. Amennyiben van igény még hasonló, Windows 10 gyorsítással kapcsolatosan, akkor arra is csinálok egy külön leírást, ahol mindent egybe szedek.

Forrás(ok): RP's Lair videója , TechTravel videója

peterparker

Barangoló
2020. 11. 20.
115
222
18
Dunaújváros
V4 karakter
Javier "Araña" Agramonte
LV karakter
Assen Lyudmilov
Köszönjük, de teljesen felesleges. A Windowsot majmok és patkányok kódolták, előbb utóbb visszatelepíti azokat az alkalmazásokat, tökmindegy mit állítasz be. Ajánlom a Custom windowst.(RevisionOS, Ghost Spectre, stbstb!), amiket te irányítasz teljes mértékben.

Geriii

2019. 01. 12.
782
4 075
19
Győr
V4 karakter
Chase Luchese
Ismerem a Custom Windows lehetőségét is, sőt, tegnap előtt azzal akartam indítani a gép újratelepítést, viszont régebbi gépeken egyszerűen nem engedi a Boot menü, így van ez a lehetőség, és szerintem 15 perc egy-egy frissítés után, vagy ha hetek múlva vissza kerülnek az alkalmazások akkor le lehet futtatni újra a scriptet.

• Tetszik
Reactions: makszi

Scott

if (me.Drink == "Coffee") { me.IsCoding = true; }
2019. 01. 10.
421
1 284
Budapest
V4 karakter
Cayetano_Albuquerque
LV karakter
Corey_Morton
Szerintem célszerűbb eldönteni, hogy mire szeretné használni az ember a számítógépet.
-Ha játszani szeretnél, akkor sajnos csak a windows opció, ott pedig, bár lehet ilyen módon trükközni, előbb-utóbb úgyis a windows nyer, és meg fogod unni újra és újra törölgetni a file-okat. Egyetlen opció az lehet, ha úgy írod meg a scriptet, hogy minden update után fusson, vagy, ha léteznek az adott file-ok, akkor alapból fusson le (vagy csak egy olyan scriptet megírni, ami végrehajtja, opcionális válaszokkal ezt a scriptet, PowerShell-be biztosan megoldható).

-Ha pedig inkább tanulásra/munkára használja az ember, akkor mindenképp Linux a nyerő, mert egyszerűen minden szempontból (kivéve játékok) jobb. (Én igazából a Win 11-től sem várok csodát, ígérgették, hogy átállnak Linux kernelre, de úgy néz ki meggondolták magukat, így hiába lesznek király újdonságok, központilag ugyan úgy szar lesz.)

Esetleg amivel meg lehet próbálkozni, az egy Linux felrakása (mondjuk Ubuntu), arra pedig VirtualBox-on keresztül egy windows, amit az ember játékra futtat.

• Tetszik
Reactions: dtbsisco és kudler

szkiddaj

Újonc
Támogató
2020. 08. 01.
2
0
finland
V4 karakter
timo_niemi
LV karakter
nullptr_t
V2 karakter
nullptr_t
Ha játszani szeretnél, akkor sajnos csak a windows opció
Nem feltetlenul, sot, rengeteg jatekkal lehet mar linuxon is jatszani akar meg mtaval is wine/lutris segitsegevel. Illetve ha jol tudom nemreg raalltak hogy olyan anticheatek is hasznalhatoak legyenek linuxon mint a battleye vagy easyac, szoval siman el tudnam kepzelni hogy a kozeljovoben olyan jatekokkal is lehet majd jatszani linuxon mint a Rainbow Six es tarsai.

ígérgették, hogy átállnak Linux kernelre, de úgy néz ki meggondolták magukat
Szerintem te a WSL-re gondolsz ami foleg fejlesztoi environmentre lett kitalalva, viszont a windowsos fajlokat is ugyan ugy el lehet erni mert felmountolja /dev/-re ha jol emlekszem.

Esetleg amivel meg lehet próbálkozni, az egy Linux felrakása (mondjuk Ubuntu), arra pedig VirtualBox-on keresztül egy windows, amit az ember játékra futtat.
Nem lehet rossz otlet, viszont ehhez hozzatennem hogy erosen ajanlott egy kulon videokartya csak a VM-nek. (GPU Passthrough, illetve inkabb Arch/Manjaro, de legalabb Linux Mint. Ubuntu tul basic rendszer velemenyem szerint, de kinek mi.)

peterparker

Barangoló
2020. 11. 20.
115
222
18
Dunaújváros
V4 karakter
Javier "Araña" Agramonte
LV karakter
Assen Lyudmilov
Ajánlom mindenkinek a LAN, Chipset, BIOS drivert frissítse a GYÁRTÓ weboldaláról, NEM MÁSHONNAN, ilyen softonic meg ilyen hulladékok azok nem játszanak. Hogyha van egy normális amd/nvidia videókártyád, abból is a legújabbat szedd le. De például bármi segíthet, van olyan is hogy beteszel pár custom effectet és több fpsed van, de ez változó. Egyébként a CMD-s dolog az fölösleges, van erre egy kitalált alkalmazás. Ha valakinek kellene, csak nézze meg ezt a videnyót: CMD helyett. És ez örökké olyan prioritáson, affinitáson fogja futtatni a gamet amit kiválasztasz. Remélem segítettem :) Megnyitod- >ameddig tudod a videót csinálod, aztán Manage Rules And Groups, kitallózod a gamet amit akarsz, és beállítod.

Utoljára szerkesztve:

Geriii

2019. 01. 12.
782
4 075
19
Győr
V4 karakter
Chase Luchese
Nem nagyon látom, hogy ez hol tartozik a debloatoláshoz, de minden esetre hasznos.