Tagfelvételt és kiképzést tartott az OKF
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Nyílt tagfelvételt és kiképzést tartott meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Sokan gyűltek össze már este 6 óra körül a San Fierroi laktanya portáján, a nyílt tagfelvétel hírdetésére. A felvételi kapcsán megkerestem az egyik, sikeresen felvett, új tanulónkat, Nikloai Bocharovot:
Már korábban is szerettem volna kipróbálni szellemi tudásomat és fizikai erőnlétemet. A Telefonomon munkalehetőségekről kapok értesítést, így egy nap jött is a lehetőség. Azért esett a választásom a Katasztrófavédelemre, mert értesüléseim alapján egy összetartó közeg, már-már, családinak mondható a közössége a munkavégzés mellett.
Mit gondol, Hogyan szerepelt a tagfelvétel során?
A Tagfelvétel közben vegyes érzelmek fogtak el, volt olyan kérdés, amit megmondom őszintén tippeltem, volt, amit tudtam a családi hátteremnek, felmenőimnek köszönhetően, és volt, amit szimpla kíváncsiság miatt tudtam. Összességében az eredmények alapján viszonylag jó válaszokat adtam, úgy éreztem, a kérdések 80%-ra tudtam a helyes választ.
Milyenek voltak az előzetes elképzelései és mit tapasztalt itt a tűzoltóságon?
Igazság szerint, semmi elképzelésem nem volt a Tűzoltósággal kapcsolatban, de ha volt is mindenképpen pozitívan csalódtam. Bármilyen problémába ütköztem, vagy elakadtam, mindig segítséget és magyarázatot kaptam, hogy mit, miért és hogyan. A felettesek is egyenrangú partnerekként tekintenek rám, nem pedig alárendeltként. Egyenlő felek vagyunk, akár munka, akár civil környezetben, az alapvető tisztesség itt kiemelkedő.
|
|
|
Másnap, március 6.-án, egy kiképzésben volt részük az újoncoknak, valamint a „régi motorosoknak” a tűzoltóság melletti építkezési területen. A kiképzés egy átfogó, szellemi és fizikai teljesítésen alapult, ráadásul időre mérve. Célja, hogy az újakat és tapasztaltakat egyaránt összekovácsolja, hogy azok aztán egy éles szituációban olajozottan tudjanak együttműködni, csapatban gondolkodni. Több, kisebb csapat alakult, akik végig mentek a pályán és szépen teljesítettek. A nap végén egy kisebb jutalomban is részesültek a dobogón szereplő csapatok. Ez alkalomból, a kiképzést szervező, Nicholas Stefano főtörzsőrmestert kerestem meg:
A kiképzés során a résztvevőknek először egy akadálypályán kellet kétszer végigmenni, ami egy kisebb erőléti edzésnek felel meg. Ezután egy kisebb akadályterepen kellett haladni egy szerrel. Az akadálypályán volt szlalom, Bóják közötti manőverezés, stb. A pálya második részében egy műszaki mentést kellett végrehajtani. Amint ezzel végeztek egy sprinterbe beültek és egy másik pályarészen folytatták útjukat, majd végül egy C típusú sugarat kellett összeszerelniük.
Milyen akadályokon kellet keresztülhaladniuk a csapatoknak?
Először, mint említettem egy akadálypályán kellett végig menniük, ahol mászni és futni kellett egyebek között. Ezzel felmértük az új állomanytagok állóképességét, majd egy fecskendővel kellett Bóják között átmanőverezni, végül egy éles kanyart kellet precízen bevenni.
Hogyan látja, hogy sikerült a kiképzés?
Szerintem a kiképzés jól alakult. Az új állománytagok belátást nyerhettek a tűzoltók mindennapjaiba és némi tapasztalatot is elsajátíthattak. Remélem, mindenki hasznosítani fogja a tanultakat.
Képek: Carolus Tomosvary
Moderátor által szerkesztve, ekkor: