Panasztétel Gépjármű parkolása miatt jogtalanul kiszabott bírság miatt.

Állapot
A témát lezárták. A bejegyzéshez nem tudsz hozzászólni.

LeinadJin

Újonc
2024. 01. 13.
10
10
V4 karakter
Bryndisardottir Isberg
logo3-2.png

Panasztétel: Gépjármű parkolása miatt jogtalanul kiszabott bírság miatt

Teljes neve: Zsukovszkij Gennadij

Lakcíme: Nincs

Telefonos elérhetősége: 38763531703

Gépjármű rendszáma: ABLI48

Gépjármű alvázszáma ((ID)): 339826

Gépjármű típusa: VW Caravelle 2018

Gépjármű elszállításának dátuma: 2023.01.13.

A panasz részletes kifejtése: Tisztelt PF! A 2023.01.13. napján Downtown (a FIX autószervíz) közelében mindennemű felszólítás nélkül Mauro Tuccimei Úr rögtön csörlőre kötötte az autómat, mondván olyan helyen parkolok, ahol tilos/vagy nem lehet. Igazi nagylelkűségének köszönhetően... vagyis inkább nem, egy csekk ellenében lecsatlakoztatta a csörlőt majd odébb álltam, a csekket szinte rögtön (15-30 perc elteltével) befizettem. Jeleztem felé, hogy a csekket elfogadom, de kértem a panasz lehetőségét. (Ezt ő is tudomásul vette, és megadta az elérhetőséget is. Továbbá a csekket is befizettem, amely valamelyest jó állampolgári nézetet jellemez részemről is.)
Az intézkedéssel egyáltalán nem értettem és jelenleg sem értek egyet, ezért az alábbi panaszt kívánom benyújtani.
A csekk befizetése előtt néztem meg, hogy indoka a büntetésnek: Sétányon való parkolás! Az intézkedés miatt rendőrt kértem (mivel egy másik személyt is elakart vontatni, de ő ellenállt, így Mauro úr is rendőrt hívott). Ezt ő is jelezte felém, mondván, hogy a sajátomat lemondhatom, amire én tájékoztattam, hogy ha kiérnek akkor vagyok hajlandó maximum lemondani. (Játékon belül az ő hívását elfogadta a rendvédelem, az enyémet hosszas - a témával kapcsolatos - intézkedést követően elfogadott majd visszautasított a szerv. A rendőri intézkedés ellen is panaszt fogok benyújtani ezzel egyidejűleg.)
Nos visszatérve a panasz tárgyára, a büntetésben az szerepelt, hogy sétányon való parkolás. Szeretném felhívni figyelmüket, hogy a sétány elősször is egy fasorokkal szegélyezett út, melyen sétálók gyalogolnak. (Nah itt sem fasor, sem gyalogosok nem igen vannak, de fasor biztosan nincs ha még gyalogosok vannak is.) Továbbá, olyan út, járda, vagy sétaút amely kifejezetten arra szolgál, hogy ott emberek járjanak, élvezzék a környezetet és pihenjenek. (Itt is megemlíteném, hogy járdát, utat, sétautat említenek, melyek szintén nem állják meg a helyet.) Ez alapján a büntetés kiszabásának helyszíne egyáltalán nem felel meg a meghatározásnak. Ott sem park, sem fasorok nincsennek. Ráadásul a közelben lévő autószervíz bejáratai is csak ezen a területen közelíthető meg, ahol rendszerint hosszú sorokban állnak a várakozó gépjárművek. A rendőri intézkedés során is megállapításra került, hogy a helyszín nem sétány, a rendőrök azzal köszöntek el, hogy az járda, vagy esetleg park és ezért tilos ott állni. De igazából saját maguk sem tudták meghatározni a helyszín pontos megnevezését. Itt szögezném le, hogy a park fogalmát sem elégíti ki a terület. Szeretném kiemelni, hogy a főút részét megnéztem és az szintben el van választva az úttól, így jó esetben talán a járda fogalmát elégíthetné ki a helyszín. Ugyanis járda az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda. De gyalogút sem lehet, mivel azt táblával kell jelezni, ami pedig ott nincs elhelyezve. Tehát ha a járda fogalmába soroljuk is be a helyszínt a kiszabott bírság EGYÁLTALÁN NEM ÁLLJA meg a helyét, mivel azon sétányon való parkolás került feltüntetésre. De nézzük is meg, akkor, hogy hogyan is állhatunk meg járdán. A kresz szabályai szerint a járdán részben vagy teljes terjedelemben!!! megszabad állni az alábbi esetben, azaz, ha a jármű a járda széllességének legfeljebb a felét foglalja el. Továbbá akkor is, ha a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad. Nos ha el is fogadjuk, hogy a helyszín járdának minősül (mint ahogy a rendőrök is ezt az álláspontot képviselték, de arra hivatkoztak, hogy akkor sem szabad csak két kerékkel) akkor is megállhattam minden további nélkül. Ugyanis a helyszín, ha járdának tekintjük legalább több 10 méter széles az úttesttől való szintbeli elválasztástól a korlátig, annak pedig a felét igen nehéz lenne elfoglalnom a kis Caravellel (Ez szerintem megkérdőjelezhetetlen tény). Továbbá az is megállapítható, hogy a parkolásommal a gyalogosok részére is bőven maradt 1.5 méter hely is.
Tehát a hatályos közúti közlekedés szabályait, ezáltal a parkolás szabályát sem sérthettem meg, ami által a kiszabott büntetés - jó állampolgári kötelezettségnek eleget téve azt meg is fizettem - jogtalanul lett kiszabva részemre, mellyel kárt okoztak nekem. Fentiek miatt kérem a panasz elfogadását, továbbá kártérítés megfizetését részemre jogtalan intézkedés miatt, és eltekintek a bűncselekménytől való feljelentéstől, mivel a Tisztelt PF alkalmazottja közfeladati helyzetével erőteljesen visszaélt.
Továbbá sérelmezem azt, hogy utasítást arra vonatkozóan, hogy hol állhatok meg szabályosan nem kaptam. A büntetés után átálltam az autószervíz kerítéséhez a sorba, mivel a rendőrök is azt mondták/mutatták, hogy az ott parkoló, amit azzal magyaráztak, hogy ott a falon van egy felirat, hogy "Car Park". Nah most az maximum is annyit jelenthet, hogy "Autó park", ami kb értelmezhetetlen kiírás, szóval semmi féleképpen sem autó parkolóra vonatkozó jelzés. Tehát igazából ahova átáltam és rajtam kívül még számos autó parkolt, ami szintén annak a része ahol én is parkoltam, amiért megbüntettek, akkor az is sétány vagy járda a rendőrök állítása szerint. (Tehát igazából aki ott parkol az mind szabálytalan, de ebből is csak engem és egy nőt büntettek meg....) Ami szintén diszkriminatív és helyzettel való visszaélés gyanúját kelti. Szóval tehát az sem minősül parkolónak, mivel sem tábla sem felfestés nem jelzi azt sem!!!!!
Megjegyzés: A kártérítés összegét általános mértékben kérem megállapítani, azaz 500.000 dollárban, mely fedezi a panasz benyújtásával kapcsolatos időveszteséget, jövedelem kiesést, bírság összegét, a befizetéshez szükséges utazás költségét.

fazo83

Klaviatúra gyilkos
Támogató
2020. 06. 07.
805
646
41
V4 karakter
Dr Dante Colleoni
Szép estét!

Tájékoztatom, hogy SeeCity-ben SeeCity Büntető Törvénykönyve az elsődlegesen mérvadó törvény.
A BTK 20 §-a rendelkezik a tilosban parkolás eseteiről.

Ahogyan panaszában helyesen megfogalmazta, a szóban forgó hely járdának minősül a honvédségi kerítéstől egészen Fix&Drive-ig. Kizárólag a szerviz előtti felfestéssel is jelölt parkolóhelyeken lehetséges a parkolás. Továbbá mivel a szerviz bejárata csak a járdára felhajtva közelíthető meg, így munkatársaink a szervizhez sorban állást engedélyezik. Azonban ezeken az eseteken kívül a járdán járműveknek nincs keresnivalójuk.

A BTK 20 § értelmében pedig tilosban parkolásnak minősül, ha az alábbi módon áll meg: “járdán 2-nél több kerékkel / oly módon, hogy nem hagy 1.5 méter szabad helyet a gyalogosoknak”. Így az elmondása alapján ezen pont értelmében azt tudom megállapítani, hogy Ön szabálysertő módon állt meg a járművével, igyanis mind a 4 kerékkel a járdán tartózkodott. A szabálysértés ténye a megfogalmazástól függetlenül fennáll.
Az esetről a jelentés még nem készült el, dolgozóinknak 24 óra áll rendelkezésüke a megírására. Fenti megállapításom egyelőre a panaszában tett leíráson alapul, a jelentéshez csatolt fotó ismeretében tudok a szabálysértés kérdésében majd végleges álláspontot közölni.

Dolgozóinktól elvárjuk, hogy előbb szólítsák fel a szabálytalan jármű vezetőjét a szabálytalanság azonnali megszűntetésére, majd ha a felszólításnak nem tesznek eleget, akkor történjen csak a bírságolás. Amennyiben pedig az intézkedés alá vont személy vitatja az eljárás jogszerűségét, akkor rendőrt kell hívni a helyszínre, és a rendőr mérlegelése alapján kerül birság kiszabásra, vagy a rendőr engedélyezi a büntetés nélküli távozást.

Az eset tisztázása végett várjuk meg az eljáró kolléga beszámolóját is.

Tisztelettel:

Dr Dante Colleoni
operatív igazgató
Parkolás Felügyelet

Utoljára szerkesztve:

LeinadJin

Újonc
2024. 01. 13.
10
10
V4 karakter
Bryndisardottir Isberg
Tisztelt Dr. Dante Colleoni operatív igazgató Úr!

Köszönöm szépen gyors válaszát. Azonban még a kollégája előtt szeretnék az ön álláspontjára is reflektálni. Szóval behivatkozza a BTK. 20. §-át a tilosban parkolásra vonatkozó részt. Előtte tájékoztat, hogy a katonaságtól a szervizig a helyszín járdának minősül.
Nah most a behivatkozott 20. §-a szerint az esetben parkolnak tilosban a járdán 2-nél több kerékkel, ha ezzel nem hagy 1.5 méter szabad helyet a gyalogosoknak az illető.
Szeretném tájékoztatni, hogy a helyszínen elfogadom azt, hogy járdán parkoltam. Azt sem vitatom, hogy 4 kerékkel tartózkodtam a járdán. Ugyanakkor a btk 20. § második ide vonatkozó fordulata szerint ez esetben annak is teljesülnie kellene, hogy a gyalogosok részére nem marad 1.5 méter hely. Ugyanis a második fordulat visszautal az elsőre azzal, hogy úgy fogalmaz, hogy oly módon. Mivel azon a részen a járda több 10 méter széles az út szélétől a korlátig, így a kis Caravelle-lel igen nehéz lenne ezen részét is teljesíteni a szabálysértésnek. Mivel a Btk. egy felsorolást tartalmaz, ezért az esetben tudnám osztani álláspontját, ha a két pont külön kaptak volna felsorolást, így azonban egymásra utalónak kellene tekinteni. Illetve felmerül az is, hogy nem egyértelműen fogalmaz a jogalkotó. Ami szerint viszont akkor a Tisztelt társaságuknak és nekem is igazam kell, hogy legyen.

Második észrevétel:
Sérelmezem továbbá az Ön szerint leírtakat is, ugyanis a Tisztelt Alkalmazottjuk egyáltalán nem szólított fel a szabálytalan parkolás megszüntetésére, hanem egyből csörlőre rakta az autót és csak azért nem kezdte el felhúzni, mert közben odaértem én is. Hozzáteszem, hogy elfogadtam a büntetést, majd el is álltam onnan, azonban azt is jeleztem a munkavállalójuk felé, hogy nem értek egyet az intézkedéssel, aki erre tisztességesen jelezte is felém a panasz lehetőséget. Majd mivel észleltem, hogy másik személlyel is ugyanígy intézkedik tájékoztattam, hogy rendőr járőrt kértem. De neki kizárólag azért volt kénytelen megvárni, mert a másik személy akadályozta a munkába. Amikor ugyanis ő is rendőri intézkedést kért. Sőt esetemben a rendőri intézkedés sem vezetett eredményre mivel ők sem tudták megfogalmazni, hogy szabálytalan a parkolás vagy sem.

Én úgy gondolom, hogy az eset kapcsán amennyiben Önök azt állítják, a parkolásom szabálytalan volt, esetlegesen eltudom fogadni, amennyiben Önök elismerik a második észrevétel során tett megállapításaimat, de legalább azt, hogy nem volt felszólítás, hanem egyből intézkedés alá vonták a gépjárművemet. Ez nem empatikus egyáltalán. Hajlandó vagyok eltekinteni az 500ezres kártérítési igényemtől, de a bírság visszatérítésétől nem!

Tisztelettel:
Zsukovszkij Gennadij

Kriszo999

Írnok deák
2021. 05. 08.
564
7
26
V4 karakter
Mauro Tuccimei
Szép estét!

Én jártam el az ügyében, Mauro Tuccimei vagyok, parkoló ellenőr. A jelentést itt tekintheti meg: https://forum.see-game.com/threads/mauro-tuccimei-jelentesei.407271/post-1935422
Felettesem a fentebb már leírta a jogszabályt amire én is hivatkoznék, ezért én nem tenném meg ezt újra.
A történethez annyit tennék hozzá, hogy mikor intézkedés alá vontam az autót, akkor Ön kinyitotta a gépjárműt, szó nélkül, ami arra engedett következtetni, hogy el akar hajtani a helyszínről.
A figyelmeztetést kihagytam ugyan, de azért tettem, mivel ott azon a területen rendszeresen vannak ott hagyva autók, ezért nem figyelmeztettem Önöket.
És igen, köszönöm, hogy elmagyarázta ismét a sétány szó fogalmát, mifelénk sétánynak hívják az ilyen részeket is és szerintem egyértelmű, hogy mire gondol az ember ez alatt a szó alatt, a képpel együtt. Továbbá a Fix&Drive előtti Ön által vitatott parkoló állítása ellenére, igenis fel van festve, ahogyan azt a kiérkező biztosurak is elmagyarázták Önnek.
Valamint a történethez annyit hozzá tennék, hogy Ön helyzettel való visszaélés-t említ a panaszában ami nem állja meg a helyét semmilyen formában.

Több mindent nem szeretnék hozzátenni a történtekhez.

Tisztelettel
Mauro Tuccimei
Parkoló Ellenőr
Parkolás Felügyelet

• Hűha
Reactions: LeinadJin

aCullenBoi

Pletykafészek
Támogató
2019. 11. 16.
997
368
24
Tolna megye
parkolasfelugyelet.hu
V4 karakter
Cullen P Muzbi
LV karakter
Stefano Hicks
V2 karakter
Parko D Johnson
Szép estét!

Az említett BTK 20§ szabálysértést rosszul értelmezi. Pontosan idézek: "Járdán 2-nél több kerékkel / oly módon, hogy nem hagy 1.5 méter szabad helyet a gyalogosoknak", azaz VAGY járdán 2-nél több kerék VAGY nem hagy 1,5m-t VAGY mindkettő. Nem szükséges mindkét feltételnek teljesülnie.

A felügyelő által elkészített jelentésen tökéletesen látható, hogy Ön az említett sétányon vagy járdán vagy járdaterületen vagy bárki aminek hívja, szabályt sértve tartózkodott a járművével. Valamint, a felügyelő állítása szerint oly módon cselekedett, miszerint hihette azt, hogy el akar hajtani a helyszínről. Ebben az esetben felesleges a felszólítás, ugyanis adott, hogy ki lehet a tulajdonos.

Legközelebb a gépárműve tárolására használja az alig pár méterre található parkolót.

Panaszát Dr Dante Colleon bírálja a továbbiakban.

Cullen P Muzbi, Vezető Tanácsadó

fazo83

Klaviatúra gyilkos
Támogató
2020. 06. 07.
805
646
41
V4 karakter
Dr Dante Colleoni
Tisztelt Zsukovszkij Gennadij!

A szabály úgy értendő, hogy kettőnél több kerékkel nem állhat a járdára semmilyen esetben sem. Ha két kerék van ugyan a járdán, de a 1,5 méter nincs meg a gyalogosnak, akkor az is szabálytalan. Mivel SeeCity-ben a szabályos parkolás úgy történhet csak út szélén, hogy két kerék az úton és kettő a járdán, ezért volt szükséges a szabályozásba belefoglalni a kerekek számát is. Alapvetően járdán parkolni tehát tilos, maximum két kerék lehet rajta, ha a gyalogosnak emellett biztosított 1,5 m. De a távolság az Ön esetében nem releváns most.

Mostani válaszában új információt közölt. Korábban azt gondoltam, hogy a járműben tartózkodott. Erre az esetre vonatkozik csak a felszólításra való kötelezettség. Ha a jármű magára hagyva volt, nem ült benne az intézkedés megkezdésekor, akkor a kollégáknak nem is volt kit felszólítani.

Tájékoztatom, hogy a törvények nem ismerése, a helyismeret hiánya nem mentesíti a jogkövetkezmények alól. A jelentéshez csatolt fotón vitathatatlanul látszik a szabálysértés ténye. Itt ami kérdés még van, hogy a kolléga szabályosan járt-e el. Az eddigi információk alapján a meglátásom az, hogy amennyiben nem tartózkodott a járműben, akkor szabályos volt az eljárás. A kollégának természetesen saját hatáskörében lehetősége lett volna eltekinteni a bírság kiszabásától, azonban ez nem elvárt tőle.

Dr Dante Colleoni
operatív igazgató
Parkolás Felügyelet

• Hűha

LeinadJin

Újonc
2024. 01. 13.
10
10
V4 karakter
Bryndisardottir Isberg
Értem Tisztelt PF! Továbbiakban is észrevételezem, hogy a "per" jelet hogyan lehet vagynak értelmezni.. valószínűleg ugyanúgy ahogy általam ésnek.. (tehát egyáltalán nem egy értelmű a szabályozás).Tudják mit legyen igazuk, nyilván másnak amúgy sem lehet. Tisztelem a továbbiakban a Tisztelt Szervezetüket, úgy érzékelem önöknél gondolatolvasók végeznek munkát. Nyilván észleltem a csörlő autómra való csatlakoztatását és el szerettem volna hajtani. Igazából amúgy csak átakartam ugratni az autón. Én ezt gondoltam, ezt nem látta Mr. Tuccimei Úr? Igen igaza van a kollégájának nem tartózkodtam a kocsiban, de minimum 3-an voltunk a környéken, már csak emberségből is fellehetet volna tenni egy kérdést, ahogy az elsőnél az elvárást is megfogalmazta Dr. Colleoni. Nem pedig rögtön kiszabni az egyébként maximumos büntetést, első parkolási bírságomként.
Nem kívánok ezzel többet foglalkozni, köszönöm Dr. Colleoni-nak a gyors, kiterjedt kivizsgálást, Mr. Tuccimei Úrnak pedig sikeres munkát kívánok a továbbiakban.
Tisztelettel:
Zsukovszkij Gennadij

fazo83

Klaviatúra gyilkos
Támogató
2020. 06. 07.
805
646
41
V4 karakter
Dr Dante Colleoni
A szabálysértés ténye vitathatatlan, így a bírság kiszabása jogszerű volt.
A panasz jogtalan, zárom.

Dr Dante Colleoni
operatív igazgató
Parkolás Felügyelet

• Hűha
Állapot
A témát lezárták. A bejegyzéshez nem tudsz hozzászólni.