Lezuhant egy helikopter a benne tartózkodó rabbal
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Átlagos napnak indult március 10.-e: Műszaki mentések, tűzesetek, egy tűzvédelmi engedély és még sorolhatnám.
Ám este, negyed 8-körül különleges vételezést kaptunk a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól: A bejelentés szerint egy helikopter zuhant le Red County-tól északi partjainál a tengerbe. A pilóta, valamint a személyzet sikeresen túlélte a balesetet, azonban a szállított rab, mivel bilincse helyhez kötötte, így nem volt lehetősége szabadulni a vészhelyzetből és ezzel életét veszítette.
|
|
A riasztás helyszínére összesen három szer indult, az SF-01, mely szárazföldön közelítette meg a baleset helyszínét
és segítették a társszervek munkáját. A másik két egység a Florián-1 és Florián-2 –es tűzoltóhajó volt, mely a vízen közelítette meg a baleset pontos helyszínét. A kárhelyszínen egy NAV-os hajó várakozott, melynek legénysége röviden tájékoztatott minket a szituációról. Ezt követően Arnold Montgomery dandártábornok döntése alapján felvettem a hajóban található búvárfelszerelést és a mélyvízbe vetettem magam. A Flórián-2 radar segítségével monitorozta a környéket és mivel a baleset lokációja nem túl messze történt a szárazföldtől, így egy kis idő után a radarral megtaláltuk a roncsot. A sérültet kissé nehezen, de kiszabadítottam a rögzített helyéből és a víz felszíne felé vettük az irányt. A felszínre érve a Flórian 1-es segítségével partra szállítottuk a rabot, ahol meg is kezdődött az újjáélesztés. Ám hiába a mellkaskompresszióért, lélegeztetésért az idő már túl késő volt. A társszerv a személy azonosítását követően, vételezte a hullaszállítókat.Nekünk, tűzoltóknak mindig is közel állt az elmúlás veszélye, hisz bemenni egy statikailag labilis házba és kimenteni élőt, holtat
óriási kockázattal jár. Ám Mindig jóleső érzés az a felismerés, amikor a halál torkából sikerül az élőt visszahozni az életbe és egy új kezdetet garantálva neki. Részben ez is a tűzoltó, s a vele dolgozó doktorszolgálatos feladata: Életet menteni, bármilyen áron.Kép: Carolus Tomosvary tű. főhadnagy
Utoljára szerkesztve: