FŐOLDAL >> BLOG >> FOKOZD A KÖVETKEZŐ BOR ESTÉDET KANNABISSZAL
FOKOZD A KÖVETKEZŐ BOR ESTÉDET KANNABISSZAL
A kannabisz még népszerűbb lett mint valaha, köszönhetően annak, hogy az
Egyesült Államokban több államban is
legalizálták, köztük Nevadában is. Számos új kannabisz felhasználó érthető módon döntésképtlen a kannabisz növényekkel és fogyasztási módjukkal kapcsolatban a helyi nevadai üzletünkben kínált rengeteg választási lehetőség miatt, de tapasztalt kannabisz felhasználók gyakran különböző módokat keresnek a csodanövénnyel való kísérletezésre. Vannak akik már párosítani kezdték a kannabiszt a borral, mint ahogy a kulináris szakértők teszik az ételekkel és desszertekkel.
A bor és a kannabisz párosítása
Számos kannabiszrajongó borral párosítja növényeinket. A bor és kannabisz hasonlóan párosodnak mint az étel és a bor, ami mindkettő ízprofilján alapul. A kannabisz ízprofiljai a növényben lévő
terpénekből származnak, amelyek olyan vegyületek, amelyek szagokat és gyakran egészségügyi előnyöket okoznak.
Hogy mik is a terpének? A terpének nem kizárólagosan a kannabiszban vannak jelen. Számos növényben és gyógynövényben is megtalálhatók, például citrusfélékben, levendulában és még gombákban is! A borok viszont tanninoknak nevezett vegyületeket tartalmaznak, amelyek a csokoládéban, teában és a kávéban is megtalálhatók. Ezek felelősek az illatért és az ízért, valamint szájszárazságot is okozhatnak egy italban.
Hogyan párosítsam a kannabiszt és a bort?
Amikor kannabiszt borral szeretné párosítani, próbáljon olyan aromákat találni, amelyek kiegészítik és fokozzák egymást. Hasonló módon ismerheti meg a virág és a bor tulajdonságait: vegyen mély lélegzetet, hogy megjegyezze a különféle aromákat és jegyeket. Ez határozottan igényel némi gyakorlást, de egy idő után megtanulja az ember, hogy hogyan jelölje meg a bizonyos illatokat és ízprofilokat, így megalapozottabb döntéseket hozva a bor és kannabisz párosításával kapcsolatban.
Kerülje a magas tannintartalmú borokat. Bár a tanninok adják a borok jellegzetes illatát és ízét, ha kannabiszhoz párosítjuk, akkor legjobb elkerülni a különösen magas tannintartalmú borokat. Ennek egyik oka az, hogy a kannabisz fogyasztása, a módszertől függetlenül kiszáríthatja a felhasználó száját, ami negatívan befolyásolhatja az ízprofilokat. A magas tannintartalmú borok fokozzák a szájszárazságot, és kellemetlen érzést kelthetnek a szájban és a torokban.
Néhány közismerten magas tannintartalmú bor:
- Merlot
- Cabernet Sauvignon
- Nebbiolo
- Syrah
- Malbec
- Sangiovese
Mielőtt eldöntené, melyik bort párosítsa kedvenc kannabiszfajtájával, végezzen gyors keresést az interneten, vagy nézze meg, hogy a palack említ-e valamit a merész ízekről és a magas tannintartalomról.
Az első néhány alkalommal, amikor megpróbálja a bor és a kannabisz párosítását, mindkét fronton lassan haladjon. A nagyobb alkoholtartalmú borok is akadályozhatják abban, hogy valóban élvezze mindkettő ízét és aromáját. Ugyanakkor, ha túl sok alkoholt fogyasztanak kannabisz mellett, az is megnehezítheti a funkcionális működést társas helyzetekben. Az alkohol valóban növelheti a szervezetben a THC felszívódását. Ha túl sok alkoholt túl sok kannabiszhoz keverünk, azt „keresztezésnek” nevezik, és intenzív hányingert, szédülést, izzadást, paranoiát, hidegrázást és még sok más kellemetlen tünetet okozhat. Amíg nem gyakorolja jól a kannabisz és a bor kombinálásának művészetét, kísérletezzen alacsony alkohol tartalmú borokkal, illetve mértékkel igya azt is.